ForumSitem.Net - Tekil Mesaj gösterimi - İlk Yardım
Konu: İlk Yardım
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-17-2008, 07:04 AM   #9 (permalink)
BuLuT
Editör
BuLuT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tecrübe Puanı: 1000
Rep Puanı : 6081
Rep Derecesi : BuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond reputeBuLuT has a reputation beyond repute
Standart 4. Yaniklar Ve Yanik Yaralari

A. ARAÇ YANGINLARINA KARŞI ÖNEM ALMA - SÖNDÜRME

Karayolları trafik yönetmeliğine göre A1-A2-F sınıf sürücü belgesi

ile kullanılan motorbisiklet, motorbisiklet , traktör dışındaki tüm araçlarda söndürme cihazı bulunmalı ve kullanma kılavuzunda belirtilen aralıklarda kontrolleri yapılmalıdır. Söndürme cihaz, sürücünün en kolay ulaşabileceği yerde bulundurulmalıdır.

- Araç yangınını söndürme

a. Kazadan sonra yangın çıkmaması için:

• Önce kontak kapatılır, akü ile iletişim kesilir.

• Aracın çevresi boşaltılır.

b. Yangın başlamış ise

• Kontak kapatılır.

• Söndürme cihazı alınarak motordan başlayan bir yangın da önce kaput açılmadan (hava ile teması önlemek için) motorun alt ve ön kısımlarına sıkılır.

• Soğutmadan sonra kaput biraz açılarak motora söndürme cihazı sıkılır.

• 3 cü aşamada kaput açılarak söndürücü sıkılır ve yangın söndürülür.

B. YANIK YARALARI, ÇEŞİTLERİ VE İLK YARDIM

a. Tanımı : Alet, ateş, sıcak su,:sıcak buhar, kızgın katı cisimler, asit boz, elektrik akımı, yıldırım güneş, radyasyon gibi nedenlerle doku arda meydana gelen yaraya YANIK denir. Vücut yüzeyinin %20 sinden daha fazlasının yanması yaşamsal risk oluşturur, Bebeklerde bu oran%l0 dur.

b. Çeşitleri- sınıflandırılması

Yanıklar derinliklerine göre 3’e ayrılırlar.

• Birinci derece yanıklar: Derinin sadece üst tabaksı yanmıştır. Deri bütünlüğü bozulmamıştır, gerginlik, ağrı kızarıklık vardır. İz ve sakatlık bırakmazlar. Güneş yanıklarında olduğu gibi.

• İkinci derece yanıklar: Derinin üst ve orta tabakası yanmış, bütünlüğü bozulmuştur. Kılcal damar ve sinir uçları açıkta olabileceğin den fazlaca ağrı vardır. Gerginlik, kızarıklık su d kesecikler oluşur, iz bırakabilirler.

• Üçüncü derece yanıklar: Deri bütünlüğü tümüyle bozulmuştur, kemiğe kadar inebilir, doku ve organlarda kömürleşme görülebileceği gibi derin iz ve sakatlıklara neden olur. Sinir hücrelerinde yandığından Çoğu kez ağrı duyusu yoktur, sızıntı şeklinde sıvı akar.

c. İlk yardım

• Yanan kişi acele araçtan çıkartılarak oradan uzaklaştırılır,

• Yaralı koşmamalı ve ayakta durmamalı (alevlerin artmaması için)

• Yaralının üzerine naylon olmayan kalın bir örtüyle ile başından ayağına doğru örtülerek alevler söndürülür. Onu yoksa yanıklı yerde sürekli çevrilerek alevleri söndürebilir,

• Giysileri deriye yapışmamış ise soğuk su dökül kesilerek çıkarılır.

• Yanık yerin merkezi ve çevresi soğuk su veya buzla uzun süre soğutulmalı. Kızgın yağ yanıkları birdenbire buzla değil önce su Sonra buzla soğutulmalı,

• Kimyasal maddelerle yanık olmuşsa bal su ile yıkanmalı

• Kesinlikle diş macunu, yoğurt, salça, yumurta akı, tentürdiyot sürülmemeli, <if><endif>

• 2 ci derece yanıkta su dolu kesecikler oluşmuşsa patlatılmamalı,

• Yanan yerin üzerine temiz ıslak bez kapatılır, bu bezin üzeri de naylonla kapatılarak hava ile teması kesilir,

• Bilinci yerinde ise bol su verilir, (Yeterince su verilmezse, 2-3. derece yanıklarda dolaşım zayıflar. Böbrek yetmezliği görülebilir. Su ile oluşabilecek şok önlenmiş olacaktır.)

• Varsa ağrı kesici verilebilir,

• Gözdeki yanıklarda soğuk su ile

5-10 dakika yıkanır sonra temiz bir bezle kapatılır,

• Kısa süre içinde sevk edilir.

" Ben dostlarımı;
Ne kalbimle, ne de aklımla severim.Olur ya...! Kalp durur, akıl unutur.
Ben dostlarımı; Ruhumla severim. O, ne durur, ne de unutur " Hz. Mevlana

Anıların selamı var üzerimde kalmasın..
Ne kadar uzak olsan da o kadar yanımdasın..

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]...... [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Forum Kurallarını okumak için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
BuLuT isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla